Direktlänk till inlägg 15 juli 2019

Lite om Marsvin

Av karina - 15 juli 2019 23:36

                                Var länge sedan jag var här nu är jag tillbaka:

 

          Tänkte dela med mig av lite om  Marsvin pga att jag återupptagit deta intresse igen .



Lite om Marsvin:

Syn

Marsvinet har relativt stora ögon som är placerade på vad sida av huvudet. Marsvinet har ett brett synfält, som gör det möjligt för dem att upptäcka faror som kommer såväl uppifrån, bakifrån, från sidorna eller från marken. Däremot kan det inte se rakt framåt, t.ex vad det äter. Marsvinets synförmåga är inte jättebra, men de kan se rörliga föremål såväl som färger. Hur pass långt de ser är svårt att säga.

Hörsel

Marsvinets hörselförmåga är väldigt bra, de kan bl.a höra frekvenser som det mänskliga örat inte kan. Man märker att de använder sig mycket av sin hörsel i sin kommunikation med andra marsvin, och med människor. De har väldigt många läten för sig, och reagerar starkt när andra marsvin låter. Jag har provat att spela upp marsvinsljud från internet för mina marsvin -och fått starka reaktioner! De liksom stelar till, sitter alldeles stilla och undrar vem det är som låter. De lär sig också fort att förknippa olika ljud med mat, ex. prasslande plastpåsar, potatisskalaren, när kniven skär mot skärbrädan, kylskåpsdörren etc.

Lukt

Marsvinets luktsinne är mycket välutvecklat. Det kan exempelvis känna på lukten om ett marsvin tillhör flocken eller inte. Om man exempelvis badar sitt marsvin, undersöks det noga utav burkompisarna efterråt. Såhär brukar han/hon ju inte lukta! De undersöker mycket med hjälp av lukten. Viss mat smakar de inte ens på när de känt lukten av den.

Smak

Smak är nära sammanlänkat med lukten, men det är okänt hurpass väl marsvinet uppfattar olika smaker. Smak innefattar sött, surt, salt och beskt. Och visst ser jag hur mina marsvin reagerar då de t.ex får smaka på en sur apelsin –de gör i princip en sur grimas. Så visst uppfattar de smak. Lukt däremot, är ju det som vi tänker på när vi menar smak, alltså ex. smaken av apelsin, choklad eller vad det nu kan vara. Prova själv att hålla för näsan när du äter, så känner du att det enda du upplever är surt, sött, salt och beskt –medan själva ”smaken” (lukten) går förlorad.

Känsel

Känseln är ett viktigt sinne för Marsvin. De har morrhår som runt ögonen, munnen och näsborrarna, som är väldigt känsliga och hjälper marsvinet att orientera sig i mörker. Eftersom marsvinet inte kan se vad det äter, är känseln och lukten mycket viktiga för marsvinet när det ska äta.




    * Marsvinens Boytor , Inredning *

  

  • Burstorlek man anser att 120x60cm (0,72m²) är att betrakta som ett absolut minimum för två marsvin (eller tre om alternativet är att det tredje marsvinet sätts ensam i en annan bur). Däremot blir marsvinen gladare ju större boende de har och en 120cm-bur är inte en långsiktig boendelösning. Ett tips om du av olika anledningar måste ha bur med galler (annars är t ex en Billy-bokhylla ett utmärkt alternativ till gallerbur) är att sätta ihop två 120cm-burar så att marsvinen kan röra sig fritt mellan dessa.

 

  • Marsvin är i regel inte särskilt rymningsbenägna, enstaka individer har frihetslängtan men det är inte så vanligt. Det räcker därför med en 25-30cm hög låda för att hindra marsvin från att söka sig utanför buren. Galler behöver användas om något annat djur kan ta sig in om det saknas, annars är det helt onödigt om marsvinen inte hoppar ur lådan.

 

  • Marsvinens inomhusbur ska ha en hel botten (ej gallergolv) av plast eller trä. Detta ska vara täckt av strömaterial som t ex kutterspån eller halm.

 

  • En utebur ska erbjuda marsvinen skugga och vindskydd och fungera som ett dagsboende, på natten ska marsvinen vara inomhus eller i ett värmeisolerat boende utomhus som inte andra djur kan ta sig in i.

 

  • Marsvinen behöver kunna söka skydd i någon typ av gömsle; en liten uppochnedvänd kartong, en kruka eller ett plaströr kan användas.

 

  • Marsvinen mår bäst om de hålls i en temperatur runt 18-23°C och de är känsliga för värme, vind och direkt solljus.

 

  • Marsvinen har en bra hörsel och bör därför hållas på platser som inte är för högljudda.

 

  • Marsvin har stort rörelsebehov och ska därför få möjlighet att springa utanför buren några timmar varje dag, lämpligt är i en enkel hage för att skydda dem från elsladdar och annat som kan vara farligt för dem i hemmiljön.

 

  • Glöm inte variation. Alla varelser mår bra av trygghet, men även ett mått av variation är viktigt för att livet inte ska bli för enformigt. Byt inredning ibland och möblera om varje gång du storstädar hos marsvinen.

 Rengör buren så här *



  1. 12 % Ättika + Diskborste

  2. Häll i ätika så burbotten täcks

  3. Låt värka några timmar , skubba med borsten då och då tills smutsen löst upp.

  4. Spraya med ättikan igen men med en sprayflaska över hela buren igen ( skölj ej bort den tidigare ättikan som hälldes i buren.

  5. Skölj buren med vatten . Nu är den som ny :D

ALLMÄNNA RÅD VID IHOPSÄTTNING AV MARSVIN:

 

Marsvin är flockdjur och därför behöver de sin flock. Enligt lag måste marsvin leva med minst en marsvinskompis, men ju fler desto bättre.

Med en större flock utvecklas marsvinen, stimuleras och motioneras automatiskt av varandra samt blir mindre rädda eftersom flocken är en trygghet.

Grunden heter utrymme.

Får marsvinen utrymme är de glada.

Glada marsvin är snälla mot andra marsvin. Sedan bygger man på med mat. Rätt mat; massor av fint hö och lite fina grönsaker. Därefter fortsätter du med stimulans och gömslen.

Doften kan spela viss roll, om djuren luktar likadant kan det dämpa en del av tjafset i samband med första mötet. Om man badar eller parfymerar är en smaksak. Jag använder hellre någon typ av olja med eterisk olja än ren parfym eller deodoranter. Man kan ”parfymera” med hjälp av inkissad fleece, om en ny individ ska introduceras i en flock.

  • Att själva ytan/bolådan är hyfsat doftfri kan också underlätta. Ta bort gamla marsvinsdofter och kissrester med stark ättika och skölj sedan med vanligt vatten.

Inredningen ska vara ny, tillfälliga kartonger fungerar bra så du behöver inte köpa nya dyra hus. Efter några byten och veckor kan du sätta in de gamla husen igen, se till att spraya dem med ättika och skölja med vatten innan.

Alltså: Glöm inte att gott om utrymme, god mat, många hus, tunnlar, färska grenar och annat positivt. Allt detta underlättar denna, för marsvinen, påfrestande men lärorika process. Använd alla distraktioner du kan komma på, var gärna utomhus på gräs om väderleken är den rätta men lyft inte upp och trösta och skäll inte på den som är tuff. Rangordningen är naturlig, vi ska hålla fingrarna borta och bara gå in om det inte ger sig efter ett par dagar.


VANLIGA SJUKDOMAR


Ohyra
Marsvin är stresskänsliga djur som latent bär på olika typer av ohyror.


Sellnick är ett skabbkvalster som inte kan ses med blotta ögat då de lever under huden. Marsvinet kliar bort pälsen och biter ibland upp sår. Drabbade marsvin behandlas med Ivomec vilket är receptbelagt. Ivomec kan ges både under huden (subkutant) och i munnen (oralt). Observera att marsvin under 5 veckor aldrig bör ges Ivomec oralt.


Static lice är också ett kvalster som lever i pälsen på marsvinen och ser ut som mjäll eller små prickar som ofta sitter runt bakdelen. De kan se ut som små ovala pärlor uppträdda på pälsens hårstrån, liksom pärlor på ett snöre. De kan vara svåra att bli av med, men är inte farliga för marsvinen, så tag den tid som krävs. Acceptera dock inte att static finns på marsvinen utan att göra något. De medför obehag genom att det kliar i pälsen. Spraya med Exner. Den fungerar så att den kväver kvalstren genom att täppa till deras andningsvägar. För marsvinen är sprayen ofarlig och behöver inte badas bort. Man kan också prova att bada i Dermocan.
Pälsätare (running lice) ser ut som små vita ålar som rör sig i pälsen.


Svampangrepp

finns i olika former, allt ifrån den ofarliga munsvampen som vanligtvis orsakas av sura frukter till den mer allvarliga ringormen som kan smitta till/från människor och andra djur. Kontakta smådjursveterinär så får du hjälp att hitta rätt behandlingsform.
Om marsvin utsätts för höga ljud eller brist på mat, gömslen och lugn och ro kan dessa utlösa en stress som gör att dessa latent liggande sjukdomar bryter ut.

 

C-vitaminbrist
C-vitaminbrist är också vanligt eftersom marsvin inte kan bilda egen C-vitamin, de är helt beroende av att vi ser till att de får det varje dag. C-vitaminbrist förebygger man enkelt genom att ge någon typ av kål eller paprika en gång per dag. Att även använda sig av en backup i form av C-vitamin i vattnet vilket ska bytas varje dag garderar ytterligare. Symptomen för C-vitaminbrist är vingliga ben, ovilja att röra sig, svullna leder och revben, spontana blödningar från bland annat tandkött och eventuellt diarré. C-vitaminbrist kan om den inte botas övergå till marsvinsförlamning då marsvinet inte kan gå eftersom bakbenen förlamas. Även mer subtila symtom som hudproblem i form av svamp kan ha sin upprinnelse i C-vitaminbrist.

 

Tarmstörningar
Marsvin drabbas även av en del tarmstörningar och även detta går att enkelt förebygga genom att ge en kost bestående av gräs eller hö till 80% och till 20% grönsaker, med tyngdpunkt på C-vitaminrika sådana.

 

Talgkörtelproblem
Talgkörtelproblem är också vanligt, detta ska man förebygga genom att hålla rent baktill i den körtel som särskilt på hanar utsöndrar en del talg. Man kan använda t.ex någon typ av olja för lösa talgen under några minuter och vanligt handdiskmedel för att tvätta rent.

 

Tandproblem
Marsvin kan vid ettårsåldern få problem att tugga födan. Det rör sig då oftast om ärftligt bettfel. Kindtänderna får utskott eller växer fel så att tandytorna inte möts. Marsvin kan också drabbas av förvärvade tandfel genom att de äter för lite hö/gräs. Matvägrar marsvinet, tuggar långsamt, spottar ut mat eller slutar äta hö måste man undersöka marsvinet hos veterinär. Håll koll på att marsvinen inte äter mindre än normalt – det är alltid en varningssignal om intresset för mat minskar. Ett bra sätt att i tidigt stadium upptäcka t.ex tandfel är att väga marsvinen (på liten hushållsvåg) en gång i veckan. Kontakta veterinär om marsvinet börjar gå ner i vikt. Marsvin kan slå av framtänder och kan då inte gnaga på morötter och hö. Tänderna växer ut på en vecka, men måste kanske filas lite med en sandpappersfil för de inte ska växa ojämnt. Man ska aldrig klippa i tänder!

 


*Detta Äter Marsvin *

 

Marsvin ska äta 80% hö och 20% grönsaker.


Ska läggas på burgolvet, inte i en höhäck som marsvinen kan fastna och skada sig i. Hö är marsvinets huvudföda som de aldrig får vara utan. Köp inte hö i matbutiken då det oftast är dålig kvalité till alldeles för högt pris. Köp istället från Eragons eller närmsta stall, hästfolk är noga med sitt hö. Marsvin ska dock aldrig ha ensilage, utan alltid torkat riktigt hö.
Marsvin är gnagare och deras tänder växer hela livet, därför behöver de gnaga och slipa ner sina tänder så att de inte blir för långa. Deras envetna höätande är det som håller tänderna i bra skick. De är också beroende av hö för att tarmarnas bakteriebalans ska fungera bra.
Marsvin är gjorda för att mala hö 20 av dygnets 24 timmar, så var väldigt generös med hö och stimulera gärna hö ätandet eftersom det är det bästa sättet att hålla veterinären borta.

 

Grönsaker och frukt
Marsvin behöver färska, C-vitaminrika grönsaker varje dag. De älskar grönt men en varning dock; ge inte för mycket, svarar du på deras ständiga visslande tiggande med att ge grönsaker i tid och otid så har du snart ett marsvin med tarmproblem.

Exempel på grönsaker som är C-vitaminrika och bra att ge är gul och röd ekologisk paprika (eftersom att paprika som inte är ekologisk är hårt besprutad) samt olika sorters kål, t ex vitkål, savoykål och spetskål. Kål ska dock inte ges i överdrivna mängder då de innehåller mineraler och i vissa fall kalk. Grönkål och persilja ska ges i väldigt sparsam mängd och inte för ofta då de kan orsaka urinvägsproblem. Broccoli är inte heller bra i stora mängder.

Marsvin älskar gurka, men eftersom att den består av 96% vatten ska den inte ges i alltför stora mängder då det kan göra att marsvinet blir för mätt och därmed inte äter lika mycket hö som den borde. Däremot är gurkan väldigt bra till det så kallade ”gurktricket”. Det går ut på att du varje morgon ger alla marsvin varsin gurkbit, gärna med lite askorbinsyra på för att addera C-vitamin. På det här sättet märker du om någon inte mår bra, att ett marsvin inte glatt tuggar i sig gurka på en gång är ett tecken på att något är fel och då är det veterinären på en gång som gäller.
Gurka kan också hjälpa att hålla undan urinvägsinfektion och urinstenar hos marsvin som dricker för lite ur flaskan.

Annat frukt och grönt som är bra att ge som extra godis eller efterrätt efter att marsvinen har ätit upp sina C-vitaminrika grönsaker är morot, äpple, sallad och melon. Sparsamma mängder!

Det finns saker som är direkt giftiga för marsvin. Potatis blir dödsgiftigt för marsvin om det finns minsta lilla gröna prick på den, riskera därför inget – ge aldrig potatis till ett marsvin. Svartrot är giftigt för alla i okokt tillstånd och marsvin ska som sagt bara äta rå kost. Avokado är giftigt och sparris är inte heller nyttigt.

 

Gräs
Marsin älskar gräs! Introducera det långsamt på våren, lite varje dag i en vecka så att de inte får kolik eller diarré. Efter att magen har vant sig vid gräset kan de få i princip obegränsad tillgång under säsongen.

 

Färska trädgrenar
Marsvin gillar att ha något att gnaga på. Fruktträd brukar vara populärast, men det går också bra med sälg, späda björkgrenar på våren, rönn, blåbärskvistar och ene. Man ska vara lite försiktig med barrträd då marsvinen kan få svårläkta sår i mungiporna om de får för mycket.

 

Pellets
Vuxna marsvin över ett år behöver inte pellets, de mår fint av en kost bestående av hö och grönsaker. Hos de marsvin som får pellets är det vanligare med tand -och bettproblem och urinvägsproblem. Dräktiga marsvin får onormalt stora ungar som kan vara svåra att föda fram. Pellets kan också vara en orsak till övervikt hos marsvin.
Sjuka och lågviktiga marsvin kan få lite pellets för att gå upp i vikt eller hålla sin nuvarande. Tänk då på att aldrig introducera eller byta foder för hastigt utan alltid gradvis. Välj en pellets som har låg halt av fett, kalcium och salt.




* VAD SÄGER LAGEN *

  • Marsvin ska ha en bur med en yta på minst 0,3m² eller minst 0,15m² per djur om de hålls i grupp.

  • Buren får inte ha en sida som är mindre än 0,4m lång och den måste vara minst 0,25m hög.

  • Burbottnen i andra burar än betesburar ska vara täckt med ett för

    djuren

  • Anpassat strömedel.

  • Marsvin ska hållas i en för sysselsättning berikad miljö.

  • Marsvin ska ha sådan inredning att de kan söka skydd.

  • Marsvin ska ha tillgång till gnagmaterial .

     

     

     

    *Detta var lite smått och gott soom är bra att vet *


     


    BRA BLOGAR / SIDOR OM MARSVIN : sköttsel mm har själv haft stor nytta av dessa bloggar då info kring mina smågrisar behövts.


    http://www.humlansmarsvin.se/marsvin/om_marsvin/anatomi.html

    https://www.eragons.se/om-marsvin/marsvin-i-flock/


     

    Här är lite bilder på vuxna och bebisar vi fåt efter våra grisar

     

    som kommer lägga upp här :D

     



 

 

 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av karina - Lördag 17 feb 19:34

               

Av karina - Lördag 17 feb 19:34

               

Av karina - 18 december 2023 10:37

           

Av karina - 30 juli 2022 19:43

                                              ...

Presentation

Jag är possetiv & glad av mig.Är emot mobbing och folk som utnyttjar
Lever som man lär.
Är lyckligt gift sen 14/1-2000..
Har 4 barn var av 2 bor hemma.
Samt fick 2 underbara barnbarn sommaren 2011..


SE VAD KLOCKAN ÄR

Nerd räkningstid till nästa nyåret

Senaste inläggen

Länkar

Gästbok

Arkiv

Sök i bloggen

Besöksstatistik

Fråga mig

4 besvarade frågor

Bloggerfy

Köp en recension på min blogg på blogvertiser.se

GRATIS BIOBILJETTER MM

Gratisbio.se

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15 16 17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2019 >>>

Annoser

Bodygard

Bodyguard.nu

Omröstning

ÄR JAG EN BRA VÄN??gäller er som känner mig=)eller som tror ni vet via minna BLOGGINLÄGG HÄR =)
 Önskar det fanns fler som mig
 Väldigt bra vän
 vet ej
 Väldigt svårt att säga
 Ganska bra vän
 usel vän
 en du undviker om det går

Kategorier

RSS

Sammie

 


Ovido - Quiz & Flashcards