Senaste inläggen

Av karina - 31 januari 2020 07:53

I naTT  LÄMNADE Bebis som han heter oss ,somnade in       

Av karina - 17 juli 2019 14:50


Marsvin Födelsebevis



Namn:

Ras:

Färg:

Kön:

Födelsedatum:


INFO OM FÖRÄLDRAR samt Mor och Far föräldrar:



Mamma : Sheltie/Texel

Namn: Ebba

Född: Nov 2019

Färg: Gold/Withe


Pappa: Sheltie

Namn: Lupin

Färg : Golden/Black/Withe

Född: April 2019



Ebbas mamma : Dorsin och är Sheltie/Texel

Föddes : April 2018

Färg :Golden/Withe


Ebbas Pappa: Rapunzel

Född: 2018 03 20

Ras: Texel

Färg : Cream

Bra sida på internet att läsa,

INFO om marsvin:

https://www.djurvardguiden.se/artikel/skotsel-av-marsvin/

Av karina - 17 juli 2019 14:38

Hejsan här kommer lite mer bra fackta om vad som gäller för Marsvin så som Vad dom behöver,vad du ska tänka på¨läs vidare så ser ni resten av denna INFO

Artikel

Skötsel av marsvin

Gnagare Marsvin Skötselråd Utfodring

Hitta i artikeln

Skötsel av marsvin är relativt lätt. Marsvinet  (Cavia porcellus) är ett lugnt djur tillhörande gruppen gnagare. Det kommer ursprungligen från Anderna i Sydamerika där de lever i öppna gräsbevuxna områden. De söker skydd i naturliga skrevor eller i hålor som övergivits av andra djur.

Marsvinen är sociala och lever ofta i grupper. De är rena växtätare, och söker föda under sen eftermiddag och tidig kväll.

Marsvinet domesticerades först av indianer i Peru, som använde djuren som foder och som offerdjur till inkagudarna. Under 1500-talet introducerades marsvinet i Europa av holländska upptäcktsresanden. Under 1700-talet “upptäcktes” marsvinet som laboratoriedjur. De används fortfarande i stor utsträckning som försöksdjur.

Marsvinet är ett favoritdjur för barn. Det beror på deras lugna temperament, att de är lätta att sköta, renliga och tysta. Medelåldern för ett marsvin är 5-6 år. Vissa blir upp till 6-7 år gamla. Genom en selektiv avel finns marsvin nu i en mängd varianter. De delas dels in i korthåriga, strävhåriga och långhåriga.Och efter färg. Dessutom börjar också nakenmarsvin (som kallas skinny) bli vanliga.

Skötsel av marsvin – utfodringen

Mat av god kvalitet samt färskt rent vatten måste alltid finnas tillgängligt. Det viktigaste att tänka på vad gäller utfodring av marsvin, är att de är betande djur. De är alltså i första hand gräsätare. Tyvärr tillåter inte det svenska klimatet marsvin att beta ute året runt. Under vinterhalvåret får man ge hö istället. Hö skall alltid finnas i fri tillgång och bör utgöra minst 80% av den totala kosten. Resten bör utgöras av blandade C-vitaminrika grönsaker. Och eventuellt lite pellets och mycket små mängder frukt. Man måste dock vara mycket försiktig och inte ge efter för marsvinets vilja att äta mer och mer av godsaker (pellets, frukt, bröd etc) och mindre och mindre av hö/gräs. Det är du som bestämmer vad marsvinet skall äta!

Utfodra inte med kaninpellets istället för marsvinspellets. De har inte samma näringsinnehåll. Till skillnad från kaniner och de flesta andra däggdjur, kräver marsvin en hög halt folsyra och C-vitamin i fodret. Marsvinsfoder är därför speciellt berikat på dessa näringsämnen. Det är intet kaninpellets. Observera också att pellets innebär just bara pellets, inte gnagarblandning. Gnagarblandning innehåller även diverse annat, t.ex frön och cornflakes. Gnagarblandningar bör undvikas helt och hållet eftersom fetthalten i dessa är alldeles för hög för ett marsvin.

Kontrollera även mängden kalk i fodret. Marsvin har lätt att bilda urinsten då de får i sig för mycket kalk. Innehållet i torrfodret bör ligga på 0,7-0,8%.

Viktigt med c-vitaminer

Till skillnad från de flesta däggdjur kan marsvin inte tillverka sitt eget C-vitamin. De måste få det från en yttre källa. Marsvinspellets är berikat med detta nödvändiga vitamin. Observera dock, att till och med då pellets har lagrats på en kall torr plats, förlorar de ca hälften av C-vitamininnehållet pga nedbrytning. Det sker inom 6 veckor efter tillverkningen! Det bästa sättet att ge marsvinet nödvändiga mängder C-vitamin är genom tillförsel av varierade grönsaker. Cornelia Wilhelmsson, en mycket engagerad marsvinsägare, har hjälpt oss att räkna ut att följande grönsaker och mängder kan vara lämpliga:

  • 28 gram vitkål

  • 14 gram blomkål

  • 12 gram broccoli

  • 8 gram grönkål

  • 6 gram nässlor

  • 9 gram grön paprika

  • 5 gram röd paprika

  • 5 gram persilja

  • 28 gram kålrot

  • 26 gram salladskål

Försök alltid att variera grönsakerna från dag till dag. En ensidig giva av t ex kålprodukter kan påverka sköldkörteln negativt.

I nödfall, t ex om ditt marsvin matvägrar eller behandlas för sjukdom, kan du köpa C-vitamintillskott för människa i form av brustabletter på 500 mg. Ett vuxet normalstort marsvin som inte är dräktigt behöver ca 10 mg C-vitamin/askorbinsyra per dag. Du kan alltså smula sönder en liten liten del av tabletten och blanda i annan mat. Att varje dag ge C-vitamin direkt i munnen, eller låta marsvinet äta sura frukter som t ex apelsin, kan leda till sår i mungiporna.

Introducera ny mat försiktigt

Tillägg till marsvinets diet ska göras försiktigt. Särskilt om färskt gräs eller grönsaker skall introduceras. Börja alltid med mycket små mängder och öka på efter hand. Det är viktigt att köpta färska produkter är noga sköljda för att minska risken för att marsvinet får i sig bekämpningsmedel eller bakterieföroreningar.

Utfodra rätt

De vanligaste felen i marsvinets utfodring är för liten hö-giva, för stor giva av energirik lättsmält mat (gnagarblandningar, bröd, banan och annat godis) samt för lite C-vitamin i kosten. Dessa ”enkla” misstag kan ge allvarliga sjukdomar för djuret, t.ex tandfel, ledsmärtor och trumsjuka.

Matskålarna

All mat ska ges i tunga keramikskålar som motstår både att marsvinet välter det eller tuggar på det. Skålen ska vara tillräckligt hög för att hålla strömaterial och avföring utanför maten, men låg nog så att ditt marsvin kommer åt maten,Vatten


Vatten ges lättast via en vattenflaska. Tänk på att marsvin lätt kan orsaka att flaskan blir förorenad eller tilltäppt, genom att de tuggar på flaskans ände och därmed för dit matpartiklar. Det är därför viktigt att alla mat- och vattenbehållare rengörs och desinficeras dagligen.

Hantering av marsvin

Marsvin är vanligen lugna, icke-aggressiva djur. De brukar varken bitas eller klösas vid hantering. Vanligen protesterar de genom att ge ut ett högt pipande-sjungande ljud. De kan dock göra motstånd då man lyfter upp eller håller fast dem. Var mycket försiktig så att marsvinet inte skadas vid hanteringen. Marsvinet ska hållas med båda händerna, ena handen under bröstkorg-buk, medan den andra handen stödjer bakbenen. Vuxna, och framför allt dräktiga honor, ska hållas mycket försiktigt men med fast hand och gott stöd.

Buren

Burens utseende och möblering begränsas bara av ägarens uppfinningsrikedom och budget. Det finns flera riktiga sätt att hålla marsvin. Det viktiga är att man har marsvinets bästa i åtanke.

Marsvin kan hållas i burar av rostfritt stål, plast eller glas. Trä ska inte användas eftersom det är svårt att rengöra. Det är också känsligt för destruktivt tuggande. Många plaster förstörs också lätt av tuggande. I idealfallet ska buren ha en öppen sida för att medge tillräcklig ventilering. Var därför försiktig med att använda akvarier som är svårventilerade. Buren måste även vara rymningssäker, fri från skarpa hörn och andra tänkbara faror. Storleken ska medge normal marsvinsaktivitet. Ca 50 x 60 cm golvyta per vuxet marsvin rekommenderas. Avelsdjur bör ha dubbelt så mycket utrymme. Buren kan ha öppet tak om sidorna är minst 25 cm höga, så länge andra husdjur som t ex hund eller katt inte utgör något hot.

Miljön runt marsvinets bur är också viktig. Eftersom marsvin är känsliga så trivs de bäst om de får bo på en lugn plats skyddade från direkt solljus och från kalla fuktiga områden. Marsvin trivs bäst på en torr kall plats med tillräcklig ventilation. Drastiska förändringar i miljön ska undvikas, framför allt hög temperatur och hög luftfuktighet.

Eftersom marsvin är sociala djur kan fler än ett djur bo tillsammans. Hanar och honor kan bo tillsammans under förutsättning att hanen är kastrerad. Nya hanar slåss dock ibland om de sätts ihop som vuxna och/eller med en hona. Äldre dominanta djur kan tugga på mer undergivna djurs öron eller hår.

Underlaget

Underlagsmaterialet måste vara rent, icke-toxiskt, absorberande, relativt dammfritt och lätt att ersätta. Du kan använda en handduk eller en bit heltäckningsmatta för det täckta golvet. Fleece-tyg (s k vet-bed) fungerar mycket bra, eftersom det är tvättbart. Om marsvinet tuggar på fleece blir det inga långa tygtrådar som kan fastna i magtarmkanalen. Ett billigt och naturligt underlagsmaterial är tidningspapper i botten med ett tjockt lager hö eller halm på. Bottenmaterial som hyvelspån eller sågspån är mindre bra eftersom de dammar mycket. De kan också packa ihop sig vid hanens yttre könsorgan och orsaka hudinflammation. Pelleterat papper dammar mindre, suger upp bra samt är ofarligt att förtära.

Hygien

Tänk på att byta eller rengöra dagligen i marsvinsburen! Det är mycket vanligt att marsvin får olika slags sjukdomsproblem på grund av att hygienen i buren är för dålig. Vanliga sådana problem är rinnande ögon och näsa på grund av irriterande ämnen från urinindränkt bottenmaterial. Och sår på trampdynorna på grund av kontakt med fuktigt irriterande bottenströ och för platta, hårda underlag.

Avel

Honan blir könsmogen redan vid 5-6 veckors ålder. Hanen blir oftast könsmogen först vid 8-10 veckor. Honans brunstcykel varar 14-19 dagar. Perioden då hon är mottaglig för hanen för parning är bara 8-15 timmar under denna period. Hon börjar ofta med en ny brunst inom några timmar efter förlossningen. Hon kan alltså ge di åt en kull samtidigt som hon är dräktig med nästa kull.

Det viktigaste att komma ihåg då det gäller marsvinsavel är att honan bör betäckas före 7 månaders ålder om hon i framtiden ska användas i avel. Hon ska dock inte betäckas före 5 månaders ålder. Om den första parningen dröjer senare än denna tidsperiod, ses ibland allvarliga och livshotande problem vid förlossningen. Orsaken till detta är att marsvinets bäcken växer ihop vid denna tid. Därmed förträngs förlossningsvägarna och hindrar fostren från att passera lätt. Om honan får en kull tidigt i livet breddas bäckenet innan det förbenas. En annan vanlig orsak till förlossningsproblem är övervikt hos honan.

Marsvinshanar ska vara minst 4 månader gamla innan de används i avel. Honorna kan användas i avel upp till 3-4 års ålder. Hanen kan användas så länge han orkar betäcka, ofta hela livstiden. Honan bör inte få mer än 3 kullar under en 12-månaders period.

Dräktighet

Dräktigheten varar mellan 59 och 72 dagar. Dräktigheten är kortare vid stor kull, och längre vid liten kull. Dräktighetstiden är förhållandevis lång då man jämför med andra gnagare.

En dräktig marsvinshona uppvisar en kraftigt förstorad buk under dräktighetens senare skede. Kroppsvikten kan faktiskt fördubblas. Det är svårt att veta när tidpunkten för förlossningen är. Detta eftersom honan ej bygger något bo, dvs hon “bäddar” inte. Inom en vecka före förlossningen kan man märka en lätt vidgning av bäckenområdet. Detta är den så kallade bäckenseparationen, som om den inte inträffar leder till problem med förlossningen. Om bäckenet inte separeras, vilket händer hos honor som paras efter 7 månaders ålder, kan naturlig förlossning vara omöjlig och kejsarsnitt måste tillgripas. Tyvärr är detta ingrepp mycket riskfyllt för både modern och ungarna och det är väldigt vanligt med dödlig utgång.

Förlossningen och ungarna

En okomplicerad förlossning tar vanligen ca 30 min, med ca 5 min mellan varje unge. Kullstorleken varierar mellan 1-6 st, med ett medeltal om 3-4. Första kullen är vanligen mycket liten. Tyvärr är aborter och dödfödslar inte ovanligt hos marsvin.

Ungarna är mycket välutvecklade vid födelsen. De väger mellan 50-100 gram och har full päls. Ungarna föds till och med med tänder och med ögonen öppna. Mammorna är inte speciellt “mammiga” i sin omvårdnad om ungarna. Hon bäddar inte i ordning något bo och hon förblir i sittande ställning då ungarna diar. Ungarna kan faktiskt äta fast mat och dricka från en skål ganska snart efter födelsen. Man rekommenderar dock att de får dia i 3 veckor innan de avvänjs.

Vanliga sjukdomsproblem hos marsvin

Förvuxna tänder

Symtom på tandproblem hos marsvin:

  • Pälsen under haka och på halsen är blöt pga ett konstant salivdroppande.

  • Framtänderna är snedslitna.

  • Marsvinet äter generellt sämre och har svårt att äta vissa foder, vanligen hö vilket är det mest svårtuggade.

  • Avmagring.

  • Ibland blir följden lös avföring p.g.a fiberbristen.

 

 

Orsaker till tandproblem hos marsvin

Orsaken till problemen är att marsvinets kindtänder är förvuxna. Oftast ses detta hos äldre (2-3 år eller äldre) marsvin. Den vanligaste orsaken till förvuxna tänder är för liten hö/gräs-giva. Rikliga mängder hö och gräs är ett måste för att marsvinet skall tugga på rätt sätt och slita sina tänder tillräckligt samt behålla passformen dem emellan. En annan (dock ovanligare) orsak kan vara medfödda bettfel, t.ex underbett.


Övervuxna tänder orsakar skador på marsvinets tunga och/eller kinder. Det leder i sin tur till oförmåga att tugga och svälja maten; dreglande längs haka och hals; samt avmagring.

I allvarliga fall kan även fiber- och matbristen orsaka mag-tarmrubbningar som trumsjuka och upphörd mag-tarm motorik.

Veterinär måste uppsökas så snart detta problem misstänks. Diagnosen bekräftas genom muninspektion och/eller röntgen. Problemet åtgärdas genom att de övervuxna tänderna slipas ner, något som vanligen kräver narkos för att kunna utföras. Arbete med tänder i munnen på ett marsvin är svårt pga den extremt lilla munöppningen. Efter åtgärden måste marsvinet vanligtvis tvångsmatas tills det kommer igång att äta på egen hand.

Det finns ingen permanent lösning eller korrigering av detta problem. Upprepade tandkontroller och tandslipningar är i regel nödvändiga. Marsvin med bettfel ska inte användas i aveln eftersom åkomman ofta är ärftlig.

Skörbjugg (C-vitaminbrist)

Marsvin kan inte tillverka C-vitamin själva utan är beroende av en yttre foderkälla. Brist på tillräcklig mängd C-vitamin i fodret leder till skjörbjugg. Symptomen på detta inkluderar dålig aptit; svullna smärtande leder och revben; ovilja röra sig; dålig utveckling av ben och tänder; spontana blödningar, framför allt från tandkött men även in i leder och muskulatur. Om sjukdomen lämnas utan åtgärd kan det vara dödligt, i huvudsak för snabbt växande ungar samt dräktiga honor. Subkliniska brister leder dessutom  till ökad känslighet för andra sjukdomar.

Kommersiellt marsvinsfoder har tillskott av tillräcklig mängd C-vitamin. Du måste dock komma ihåg att felaktig lagring och hantering av dessa pellets leder till att de snabbt förlorar C-vitamin. Till och med vid riktig förvaring i en kall torr omgivning så förlorar pellets halva C-vitaminmängden på ca 6 veckor! Det är alltså viktigt att Du alltid ger tillskott av

C-vitamin.

Kontakta din veterinär vid första tecknet på skjörbjugg, för att ställa en tidig diagnos och sätta in behandling. Djuren måste behandlas tidigt med tillskottsvitamin (i maten, vattnet eller via injektion) för att kunna häva symptomen. Läs mer om c-vitaminbrist här. 

Hårtuggande

Kala fläckar i huden är vanligt hos marsvin. Hårtuggande är bara en av många orsaker till detta. Denna ovana ses då marsvin tuggar på andra, undergivna marsvins päls. Det dominanta marsvinet kan kännas igen genom att det har normal päls, medan övriga marsvin har områden med kala fläckar. Det finns ingen annan behandling än att skilja marsvinen åt, om det blir ett problem för djuren eller ägaren. Om ett ensamt marsvin tuggar av sin egen päls kan detta vara ett tecken på för fiberfattig kost eller för lite att göra.

Förlust av hår, eller tunn päls, kan ses pga en mängd andra orsaker. Det är ett vanligt fenomen hos honor som används upprepat i avel, eller hos svaga nyavvanda ungar. Vissa hormonrubbningar, svampsjukdomar och parasitinfektioner ger också upphov till håravfall.

Värmeslag

Marsvin är mycket känsliga för värmeslag. Framför allt de marsvin som är överviktiga och/eller kraftigt behårade. Miljötemperaturer över 30 grader, hög luftfuktighet (över 70%), otillräckligt med skugga och ventilering, trängsel, och andra yttre stressfaktorer bidrar till att utlösa värmeslag.

Tecken på värmeslag kan vara att marsvinet flämtar, dreglar, är svagt och ovilligt att röra sig, kramper, och i värsta fall dödsfall. Om symptomen känns igen i tidigt skede är det behandlingsbart. Marsvinet ska sprayas med kallt vatten, badas i kallt vatten, eller gnidas med alkohol på trampdynorna. Så snart första hjälpen har givits måste veterinär uppsökas.

Man kan förebygga värmeslag genom att tillförsäkra marsvinet tillräckligt med skugga och bra ventilering. Dessutom kan kallvatten sprayas mot buren och/eller en fläkt stå på över en isbehållare, och riktas mot buren.

Pneumoni

Lunginflammation är en av de vanligaste bakteriella sjukdomarna hos marsvin. Luftvägsinfektioner orsakas av ett flertal virus och bakterier. Många av dessa bakterier finns i luftvägarna hos kliniskt friska marsvin. Vid tillfällen med stress, dålig utfodring, och dålig skötsel, kan dock djuret bli känsligt för något av dessa sjukdomsämnen. Symptomen på lunginflammation omfattar svårighet att andas; flöde från näsa och ögon; slöhet; bristande aptit. I vissa fall ses plötsliga dödsfall utan några symptom.

Kaniner kan naturligt ha en bakterie i sina luftvägar (Bordetella bronchiseptica) som är sjukdomsframkallande på marsvin. Det är orsaken till att man bör vara försiktig med att ha kaniner och marsvin tillsammans.

Infektionen kan sprida sig till mellan- eller innerörat. I dessa fall ses även symptom som vinglighet, vriden hals, cirkelgång åt ena hållet. Eler att marsvinet rullar runt runt.

Då ett marsvin uppvisar dessa symptom måste veterinär uppsökas. Aggressiv antibiotikabehandling tillsammans med allmänt understödjande behandling (tvångsmatning, vätska, vitaminer) kan krävas för att få sjukdomen under kontroll. Tyvärr är det, trots korrekt behandling, ofta svårt att bli av med den sjukdomsorsakande bakterien. Risken för återfall är stor.

Trumsjuka

Om marsvinet utfodras med för fiberfattig (=för lite hö) och för fet kost (= för mycket gnagarblandning, frukt, bröd etc) kan detta leda till att mag-tarm motoriken avtar och kanske t.o.m helt avstannar. Då blir mage och tarm snabbt gasfyllda, vilket leder till smärta för djuret och är livshotande om djuret ej snabbt kommer under veterinärvård. Det första tecknet på begynnande trumsjuka är att marsvinet ej bajsar lika mycket eller inte alls samt att det inte äter lika bra alternativt inte alls. Marsvinet brukar också bli ovilligt att röra sig och lättirriterat. Vid dessa symptom bör veterinär alltid kontaktas omedelbart eftersom sjukdomsförloppet kan vara hastigt och leda till djurets död inom ett par timmar. Läs mer om trumsjuka här. 

Trampdyneinfektion

Symptom kan vara svullna fötter, hälta, ovilja att röra sig. Första åtgärden att vidta vid detta problem är förbättrad burhygien, ändrat burunderlag och bantning av överviktiga djur. Dessutom kan själva fötterna behöva behandlas av Din veterinär. Lokal behandling med antibiotika och bandage behövs ofta. Ibland måste allmän antibiotika sättas in Behandlingen kan behöva pågå lång tid för att få effekt. Tyvärr leder problemet många gånger till ledinfektioner.

Yttre parasiter

Löss och skabb är marsvinets vanligaste parasiter. Löss är små, vinglösa, platta insekter som lever i pälsen. Både vuxna löss och ägg hittas fästade vid hårskaften. Skabb är mikroskopiska spindelliknande djur som invaderar de översta lagren i huden. Marsvinets löss och skabbdjur angriper inte människa.

Skabb

Skabbinfektion är vanligen allvarligare än löss. Marsvinets skabbdjur, Trixacarus cavie, orsakar allvarliga problem. Detta skabbdjur lever i hudens yttre lager och orsakar intensivt kliande och omfattande håravfall. Ibland kan de hittas utan klåda hos djuret, men i stället håravfall och krustor i huden. I andra fall är infektionen och irritationen så allvarlig att djuret orsakar sig själv allvarliga sår, och uppvisar ett vilt springande och cirklande beteende. Klådan kan t.o.m bli så intensiv att marsvinet får epilepsi-liknande anfall.

Behandlingen utgörs sedan av 3-4 injektioner av ett speciellt antiparasitärt läkemedel (Ivomec) med ca 2 veckors intervall.

Löss

Lusinfektioner pågår ofta utan synliga yttre symptom. Vid kraftig infektion ses dock intensivt kliande och en del håravfall. Krustor på och runt öronen ses ibland.


Marsvin har två sorters bitande löss. Båda irriterar och skadar hudens yta. De livnär sig på kroppsvätskor som utsöndras via de ytliga hudsåren som lössen ger upphov till.

Din veterinär kan bekräfta diagnosen genom att undersöka pälsen samt genom att i mikroskop studera hårstrån från ditt marsvin. Behandlingen består vanligen i badning med ett antiparasitärt schampo eller injektioner med ett antiparasitärt preparat.

Ringorm

Ringorm orsakas av en svampsjukdom som även kan angripa människa. Unga marsvin är vanligen känsligare än vuxna. Ringorm hos marsvin yttrar sig oftast som fläckvis håravfall i ansikte, nos och på öron. Huden kan i dessa partier vara flagig. Klåda kan förekomma men är relativt sällsynt. Både lokal och allmän behandling kan sättas in för att få bukt med sjukdomen

Känslighet för antibiotika

Marsvin är mycket känsliga för vissa sorters antibiotika. Av denna anledning ska du aldrig försöka dig på att behandla marsvinet hemma utan att ha konsulterat en veterinär. Många antibiotika som är ofarliga för andra djur har visat sig vara dödliga för marsvin, vare sig de ges via munnen eller i injektionsform. Dessutom kan till och med vissa lokalbehandlingspreparat (ex salvor) ge allvarliga skador.

Den viktigaste mekanismen bakom denna farliga effekt är att antibiotika dramatiskt ändrar den normala mikrobiella balansen i magtarmkanalen. Förutom att läkemedlet påverkar den sjukdomsframkallande bakterien i kroppen, så påverkar det även de normala, “goda”, bakterierna i marsvinets matsmältningssystem.

Marsvin har ett mycket känsligt matsmältningssystem, så alla förändringar i detta kan orsaka en kaskad av händelser som leder till allvarlig sjukdom eller dödsfall. Lika väl som att orsaka obalans i bakteriefloran så kan dessa förändringar leda till bildandet av skadliga kemiska produkter i marsvinets kropp. Andra antibiotika orsakar direkt toxiska effekter mot marsvinet utan att först störa matsmältningssystemet.

Här hittar du djursjukhus och djurkliniker om du behöver hjälp med ditt marsvin.

 

 

* TIPPS PÅ MARSVINBUR  HEMMA BYGGE *

 

 

 

Avänd Annars en Bokhylla, behåll bakstycket ,sidor, resten tasbort = hyllor .

Botten kan täckas med en plastduk i storlek som botten blir då du laggt ner hyllan = blir ram och botten då Klart :D sedan inreder du men Pellets, Halm eller om du hittar annat som undviker att doft uppstår av kiss mm som marsvinen utsöndrat via kissandet mm

Sedan läser du genom att titta på mina tipps via inläg om vad dom kräver mm 

leksakerså som ett rör i lämplig storlek så marsvinet ej fastnar då dom älskar at springa igenom vid lek osv 

        




Av karina - 16 juli 2019 00:13

                                 OM NI VET INTRESSERADE AV DESSA HÖR AV ER :D    

                                         Gäller kullen nedan 27/7-2019

 

                        Ebba med sin kull födda :27/7-2019   är i dag omkring 8v

                                               

Pappa Lupin till dess små bilder ovan :   --^

 

 

 

Våra andra Marsvins Hona Doris medsin kull : 

 

     

   Ebba som lite     

 

                Ebba som lite     

            

Ebba med Mamma Dorsin och syskonen                  

                        

Pappa: Rapunsel den Vita och pappa Lupin Den Fler färgade : har bara denna video med honom i  :


**************************************************



************************************************

                                 



Av karina - 15 juli 2019 23:36

                                Var länge sedan jag var här nu är jag tillbaka:

 

          Tänkte dela med mig av lite om  Marsvin pga att jag återupptagit deta intresse igen .



Lite om Marsvin:

Syn

Marsvinet har relativt stora ögon som är placerade på vad sida av huvudet. Marsvinet har ett brett synfält, som gör det möjligt för dem att upptäcka faror som kommer såväl uppifrån, bakifrån, från sidorna eller från marken. Däremot kan det inte se rakt framåt, t.ex vad det äter. Marsvinets synförmåga är inte jättebra, men de kan se rörliga föremål såväl som färger. Hur pass långt de ser är svårt att säga.

Hörsel

Marsvinets hörselförmåga är väldigt bra, de kan bl.a höra frekvenser som det mänskliga örat inte kan. Man märker att de använder sig mycket av sin hörsel i sin kommunikation med andra marsvin, och med människor. De har väldigt många läten för sig, och reagerar starkt när andra marsvin låter. Jag har provat att spela upp marsvinsljud från internet för mina marsvin -och fått starka reaktioner! De liksom stelar till, sitter alldeles stilla och undrar vem det är som låter. De lär sig också fort att förknippa olika ljud med mat, ex. prasslande plastpåsar, potatisskalaren, när kniven skär mot skärbrädan, kylskåpsdörren etc.

Lukt

Marsvinets luktsinne är mycket välutvecklat. Det kan exempelvis känna på lukten om ett marsvin tillhör flocken eller inte. Om man exempelvis badar sitt marsvin, undersöks det noga utav burkompisarna efterråt. Såhär brukar han/hon ju inte lukta! De undersöker mycket med hjälp av lukten. Viss mat smakar de inte ens på när de känt lukten av den.

Smak

Smak är nära sammanlänkat med lukten, men det är okänt hurpass väl marsvinet uppfattar olika smaker. Smak innefattar sött, surt, salt och beskt. Och visst ser jag hur mina marsvin reagerar då de t.ex får smaka på en sur apelsin –de gör i princip en sur grimas. Så visst uppfattar de smak. Lukt däremot, är ju det som vi tänker på när vi menar smak, alltså ex. smaken av apelsin, choklad eller vad det nu kan vara. Prova själv att hålla för näsan när du äter, så känner du att det enda du upplever är surt, sött, salt och beskt –medan själva ”smaken” (lukten) går förlorad.

Känsel

Känseln är ett viktigt sinne för Marsvin. De har morrhår som runt ögonen, munnen och näsborrarna, som är väldigt känsliga och hjälper marsvinet att orientera sig i mörker. Eftersom marsvinet inte kan se vad det äter, är känseln och lukten mycket viktiga för marsvinet när det ska äta.




    * Marsvinens Boytor , Inredning *

  

  • Burstorlek man anser att 120x60cm (0,72m²) är att betrakta som ett absolut minimum för två marsvin (eller tre om alternativet är att det tredje marsvinet sätts ensam i en annan bur). Däremot blir marsvinen gladare ju större boende de har och en 120cm-bur är inte en långsiktig boendelösning. Ett tips om du av olika anledningar måste ha bur med galler (annars är t ex en Billy-bokhylla ett utmärkt alternativ till gallerbur) är att sätta ihop två 120cm-burar så att marsvinen kan röra sig fritt mellan dessa.

 

  • Marsvin är i regel inte särskilt rymningsbenägna, enstaka individer har frihetslängtan men det är inte så vanligt. Det räcker därför med en 25-30cm hög låda för att hindra marsvin från att söka sig utanför buren. Galler behöver användas om något annat djur kan ta sig in om det saknas, annars är det helt onödigt om marsvinen inte hoppar ur lådan.

 

  • Marsvinens inomhusbur ska ha en hel botten (ej gallergolv) av plast eller trä. Detta ska vara täckt av strömaterial som t ex kutterspån eller halm.

 

  • En utebur ska erbjuda marsvinen skugga och vindskydd och fungera som ett dagsboende, på natten ska marsvinen vara inomhus eller i ett värmeisolerat boende utomhus som inte andra djur kan ta sig in i.

 

  • Marsvinen behöver kunna söka skydd i någon typ av gömsle; en liten uppochnedvänd kartong, en kruka eller ett plaströr kan användas.

 

  • Marsvinen mår bäst om de hålls i en temperatur runt 18-23°C och de är känsliga för värme, vind och direkt solljus.

 

  • Marsvinen har en bra hörsel och bör därför hållas på platser som inte är för högljudda.

 

  • Marsvin har stort rörelsebehov och ska därför få möjlighet att springa utanför buren några timmar varje dag, lämpligt är i en enkel hage för att skydda dem från elsladdar och annat som kan vara farligt för dem i hemmiljön.

 

  • Glöm inte variation. Alla varelser mår bra av trygghet, men även ett mått av variation är viktigt för att livet inte ska bli för enformigt. Byt inredning ibland och möblera om varje gång du storstädar hos marsvinen.

 Rengör buren så här *



  1. 12 % Ättika + Diskborste

  2. Häll i ätika så burbotten täcks

  3. Låt värka några timmar , skubba med borsten då och då tills smutsen löst upp.

  4. Spraya med ättikan igen men med en sprayflaska över hela buren igen ( skölj ej bort den tidigare ättikan som hälldes i buren.

  5. Skölj buren med vatten . Nu är den som ny :D

ALLMÄNNA RÅD VID IHOPSÄTTNING AV MARSVIN:

 

Marsvin är flockdjur och därför behöver de sin flock. Enligt lag måste marsvin leva med minst en marsvinskompis, men ju fler desto bättre.

Med en större flock utvecklas marsvinen, stimuleras och motioneras automatiskt av varandra samt blir mindre rädda eftersom flocken är en trygghet.

Grunden heter utrymme.

Får marsvinen utrymme är de glada.

Glada marsvin är snälla mot andra marsvin. Sedan bygger man på med mat. Rätt mat; massor av fint hö och lite fina grönsaker. Därefter fortsätter du med stimulans och gömslen.

Doften kan spela viss roll, om djuren luktar likadant kan det dämpa en del av tjafset i samband med första mötet. Om man badar eller parfymerar är en smaksak. Jag använder hellre någon typ av olja med eterisk olja än ren parfym eller deodoranter. Man kan ”parfymera” med hjälp av inkissad fleece, om en ny individ ska introduceras i en flock.

  • Att själva ytan/bolådan är hyfsat doftfri kan också underlätta. Ta bort gamla marsvinsdofter och kissrester med stark ättika och skölj sedan med vanligt vatten.

Inredningen ska vara ny, tillfälliga kartonger fungerar bra så du behöver inte köpa nya dyra hus. Efter några byten och veckor kan du sätta in de gamla husen igen, se till att spraya dem med ättika och skölja med vatten innan.

Alltså: Glöm inte att gott om utrymme, god mat, många hus, tunnlar, färska grenar och annat positivt. Allt detta underlättar denna, för marsvinen, påfrestande men lärorika process. Använd alla distraktioner du kan komma på, var gärna utomhus på gräs om väderleken är den rätta men lyft inte upp och trösta och skäll inte på den som är tuff. Rangordningen är naturlig, vi ska hålla fingrarna borta och bara gå in om det inte ger sig efter ett par dagar.


VANLIGA SJUKDOMAR


Ohyra
Marsvin är stresskänsliga djur som latent bär på olika typer av ohyror.


Sellnick är ett skabbkvalster som inte kan ses med blotta ögat då de lever under huden. Marsvinet kliar bort pälsen och biter ibland upp sår. Drabbade marsvin behandlas med Ivomec vilket är receptbelagt. Ivomec kan ges både under huden (subkutant) och i munnen (oralt). Observera att marsvin under 5 veckor aldrig bör ges Ivomec oralt.


Static lice är också ett kvalster som lever i pälsen på marsvinen och ser ut som mjäll eller små prickar som ofta sitter runt bakdelen. De kan se ut som små ovala pärlor uppträdda på pälsens hårstrån, liksom pärlor på ett snöre. De kan vara svåra att bli av med, men är inte farliga för marsvinen, så tag den tid som krävs. Acceptera dock inte att static finns på marsvinen utan att göra något. De medför obehag genom att det kliar i pälsen. Spraya med Exner. Den fungerar så att den kväver kvalstren genom att täppa till deras andningsvägar. För marsvinen är sprayen ofarlig och behöver inte badas bort. Man kan också prova att bada i Dermocan.
Pälsätare (running lice) ser ut som små vita ålar som rör sig i pälsen.


Svampangrepp

finns i olika former, allt ifrån den ofarliga munsvampen som vanligtvis orsakas av sura frukter till den mer allvarliga ringormen som kan smitta till/från människor och andra djur. Kontakta smådjursveterinär så får du hjälp att hitta rätt behandlingsform.
Om marsvin utsätts för höga ljud eller brist på mat, gömslen och lugn och ro kan dessa utlösa en stress som gör att dessa latent liggande sjukdomar bryter ut.

 

C-vitaminbrist
C-vitaminbrist är också vanligt eftersom marsvin inte kan bilda egen C-vitamin, de är helt beroende av att vi ser till att de får det varje dag. C-vitaminbrist förebygger man enkelt genom att ge någon typ av kål eller paprika en gång per dag. Att även använda sig av en backup i form av C-vitamin i vattnet vilket ska bytas varje dag garderar ytterligare. Symptomen för C-vitaminbrist är vingliga ben, ovilja att röra sig, svullna leder och revben, spontana blödningar från bland annat tandkött och eventuellt diarré. C-vitaminbrist kan om den inte botas övergå till marsvinsförlamning då marsvinet inte kan gå eftersom bakbenen förlamas. Även mer subtila symtom som hudproblem i form av svamp kan ha sin upprinnelse i C-vitaminbrist.

 

Tarmstörningar
Marsvin drabbas även av en del tarmstörningar och även detta går att enkelt förebygga genom att ge en kost bestående av gräs eller hö till 80% och till 20% grönsaker, med tyngdpunkt på C-vitaminrika sådana.

 

Talgkörtelproblem
Talgkörtelproblem är också vanligt, detta ska man förebygga genom att hålla rent baktill i den körtel som särskilt på hanar utsöndrar en del talg. Man kan använda t.ex någon typ av olja för lösa talgen under några minuter och vanligt handdiskmedel för att tvätta rent.

 

Tandproblem
Marsvin kan vid ettårsåldern få problem att tugga födan. Det rör sig då oftast om ärftligt bettfel. Kindtänderna får utskott eller växer fel så att tandytorna inte möts. Marsvin kan också drabbas av förvärvade tandfel genom att de äter för lite hö/gräs. Matvägrar marsvinet, tuggar långsamt, spottar ut mat eller slutar äta hö måste man undersöka marsvinet hos veterinär. Håll koll på att marsvinen inte äter mindre än normalt – det är alltid en varningssignal om intresset för mat minskar. Ett bra sätt att i tidigt stadium upptäcka t.ex tandfel är att väga marsvinen (på liten hushållsvåg) en gång i veckan. Kontakta veterinär om marsvinet börjar gå ner i vikt. Marsvin kan slå av framtänder och kan då inte gnaga på morötter och hö. Tänderna växer ut på en vecka, men måste kanske filas lite med en sandpappersfil för de inte ska växa ojämnt. Man ska aldrig klippa i tänder!

 


*Detta Äter Marsvin *

 

Marsvin ska äta 80% hö och 20% grönsaker.


Ska läggas på burgolvet, inte i en höhäck som marsvinen kan fastna och skada sig i. Hö är marsvinets huvudföda som de aldrig får vara utan. Köp inte hö i matbutiken då det oftast är dålig kvalité till alldeles för högt pris. Köp istället från Eragons eller närmsta stall, hästfolk är noga med sitt hö. Marsvin ska dock aldrig ha ensilage, utan alltid torkat riktigt hö.
Marsvin är gnagare och deras tänder växer hela livet, därför behöver de gnaga och slipa ner sina tänder så att de inte blir för långa. Deras envetna höätande är det som håller tänderna i bra skick. De är också beroende av hö för att tarmarnas bakteriebalans ska fungera bra.
Marsvin är gjorda för att mala hö 20 av dygnets 24 timmar, så var väldigt generös med hö och stimulera gärna hö ätandet eftersom det är det bästa sättet att hålla veterinären borta.

 

Grönsaker och frukt
Marsvin behöver färska, C-vitaminrika grönsaker varje dag. De älskar grönt men en varning dock; ge inte för mycket, svarar du på deras ständiga visslande tiggande med att ge grönsaker i tid och otid så har du snart ett marsvin med tarmproblem.

Exempel på grönsaker som är C-vitaminrika och bra att ge är gul och röd ekologisk paprika (eftersom att paprika som inte är ekologisk är hårt besprutad) samt olika sorters kål, t ex vitkål, savoykål och spetskål. Kål ska dock inte ges i överdrivna mängder då de innehåller mineraler och i vissa fall kalk. Grönkål och persilja ska ges i väldigt sparsam mängd och inte för ofta då de kan orsaka urinvägsproblem. Broccoli är inte heller bra i stora mängder.

Marsvin älskar gurka, men eftersom att den består av 96% vatten ska den inte ges i alltför stora mängder då det kan göra att marsvinet blir för mätt och därmed inte äter lika mycket hö som den borde. Däremot är gurkan väldigt bra till det så kallade ”gurktricket”. Det går ut på att du varje morgon ger alla marsvin varsin gurkbit, gärna med lite askorbinsyra på för att addera C-vitamin. På det här sättet märker du om någon inte mår bra, att ett marsvin inte glatt tuggar i sig gurka på en gång är ett tecken på att något är fel och då är det veterinären på en gång som gäller.
Gurka kan också hjälpa att hålla undan urinvägsinfektion och urinstenar hos marsvin som dricker för lite ur flaskan.

Annat frukt och grönt som är bra att ge som extra godis eller efterrätt efter att marsvinen har ätit upp sina C-vitaminrika grönsaker är morot, äpple, sallad och melon. Sparsamma mängder!

Det finns saker som är direkt giftiga för marsvin. Potatis blir dödsgiftigt för marsvin om det finns minsta lilla gröna prick på den, riskera därför inget – ge aldrig potatis till ett marsvin. Svartrot är giftigt för alla i okokt tillstånd och marsvin ska som sagt bara äta rå kost. Avokado är giftigt och sparris är inte heller nyttigt.

 

Gräs
Marsin älskar gräs! Introducera det långsamt på våren, lite varje dag i en vecka så att de inte får kolik eller diarré. Efter att magen har vant sig vid gräset kan de få i princip obegränsad tillgång under säsongen.

 

Färska trädgrenar
Marsvin gillar att ha något att gnaga på. Fruktträd brukar vara populärast, men det går också bra med sälg, späda björkgrenar på våren, rönn, blåbärskvistar och ene. Man ska vara lite försiktig med barrträd då marsvinen kan få svårläkta sår i mungiporna om de får för mycket.

 

Pellets
Vuxna marsvin över ett år behöver inte pellets, de mår fint av en kost bestående av hö och grönsaker. Hos de marsvin som får pellets är det vanligare med tand -och bettproblem och urinvägsproblem. Dräktiga marsvin får onormalt stora ungar som kan vara svåra att föda fram. Pellets kan också vara en orsak till övervikt hos marsvin.
Sjuka och lågviktiga marsvin kan få lite pellets för att gå upp i vikt eller hålla sin nuvarande. Tänk då på att aldrig introducera eller byta foder för hastigt utan alltid gradvis. Välj en pellets som har låg halt av fett, kalcium och salt.




* VAD SÄGER LAGEN *

  • Marsvin ska ha en bur med en yta på minst 0,3m² eller minst 0,15m² per djur om de hålls i grupp.

  • Buren får inte ha en sida som är mindre än 0,4m lång och den måste vara minst 0,25m hög.

  • Burbottnen i andra burar än betesburar ska vara täckt med ett för

    djuren

  • Anpassat strömedel.

  • Marsvin ska hållas i en för sysselsättning berikad miljö.

  • Marsvin ska ha sådan inredning att de kan söka skydd.

  • Marsvin ska ha tillgång till gnagmaterial .

     

     

     

    *Detta var lite smått och gott soom är bra att vet *


     


    BRA BLOGAR / SIDOR OM MARSVIN : sköttsel mm har själv haft stor nytta av dessa bloggar då info kring mina smågrisar behövts.


    http://www.humlansmarsvin.se/marsvin/om_marsvin/anatomi.html

    https://www.eragons.se/om-marsvin/marsvin-i-flock/


     

    Här är lite bilder på vuxna och bebisar vi fåt efter våra grisar

     

    som kommer lägga upp här :D

     



 

 

 

 

Av karina - 26 juni 2017 22:16


 Mina älskade tattueringar     Gjorda av en fantastisk kompis 

 

Luis Aravena heter han  inkalines  heter han på facebook .




 

Av karina - 11 februari 2017 12:06

https://www.facebook.com/luis.aravena.7370

Inkalines - Tattoo artist https://www.facebook.com/inkalinestattoo/


                              






Av karina - 4 februari 2017 19:39

Snart blir ni man & hustru älskade  vänner :D Önskar er all lycka och att ni blir lyckliga i all fram tid ...


Daniel Jansson blivande Daniel Andersson  gifter sig men älskade Magdalena Andersson 


       

Presentation

Jag är possetiv & glad av mig.Är emot mobbing och folk som utnyttjar
Lever som man lär.
Är lyckligt gift sen 14/1-2000..
Har 4 barn var av 2 bor hemma.
Samt fick 2 underbara barnbarn sommaren 2011..


SE VAD KLOCKAN ÄR

Nerd räkningstid till nästa nyåret

Senaste inläggen

Länkar

Gästbok

Arkiv

Sök i bloggen

Besöksstatistik

Fråga mig

4 besvarade frågor

Bloggerfy

Köp en recension på min blogg på blogvertiser.se

GRATIS BIOBILJETTER MM

Gratisbio.se

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
<<< Februari 2024
>>>

Annoser

Bodygard

Bodyguard.nu

Omröstning

ÄR JAG EN BRA VÄN??gäller er som känner mig=)eller som tror ni vet via minna BLOGGINLÄGG HÄR =)
 Önskar det fanns fler som mig
 Väldigt bra vän
 vet ej
 Väldigt svårt att säga
 Ganska bra vän
 usel vän
 en du undviker om det går

Kategorier

RSS

Sammie

 


Ovido - Quiz & Flashcards